“Dobro u zajednici” održana prva Konferencija o filantropiji u Zenici

Lokalna fondacija Zenica – Fondacija našeg kraja

Sep 27, 2024

Lokalne fondacija Zenica je u četvrtak 26.09.2024. godine u hotelu Zenica u Zenici, u okviru manifestacije Dani filantropije, organizovala Konferenciju o filantropiji pod nazivom „Dobro u zajednici“. Konferencija je organizovana sa velikim uspjehom. Ova manifestacija okupila je više od 80 učesnika, iz Bosne i Hercegovine i Srbije, uključujući filantrope, stručnjake, aktiviste i predstavnike nevladinih organizacija, predstavnike javnih institucija, privatnog sektora i medija koji su se okupili radi iskazivanja zahvalnosti svim filantropima za činjenje dobra u svojim zajednicama i razmjene ideja i iskustava u oblasti filantropije.

Konferencija je obuhvatila 3 inspirativna panela na kojima su učesnici diskutovali o različitim aspektima filantropije i njenoj ulozi u jačanju lokalnih zajednica, donatorskim politikama, novim idejama i pristupima u fandrejzingu, pokretu lokalnih fondacija u regionu, lokalnim inspirativnim pričama i filantropskim aktivnostima. Tokom događaja, istaknuti gosti su podijelili svoja iskustva i najbolju praksu, naglašavajući važnost zajedničkog djelovanja za postizanje pozitivnih promjena. Na konferencije je predstavljena i publikacija “Lokalne fondacije u Bosni i Hercegovini”.

„Vjerujemo da filantropija može biti moćan alat za unapređenje života u našim zajednicama“, izjavila je Amra Smriko, izvršna direktorica Lokalne fondacije Zenica. „Ova konferencija je prilika za okupljanje svih onih koji dijele istu viziju i žele da doprinesu pozitivnim promjenama. Također, konferencija je pokazala snagu filantropije i potencijal koji imamo kada radimo zajedno za dobrobit naših zajednica.“

Učesnici su izrazili zahvalnost za organizaciju događaja i istakli potrebu za nastavkom ovakvih inicijativa koje povezuju ljude i organizacije u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva.

Lokalna fondacija Zenica planira da nastavi sa organizacijom sličnih događaja kako bi podstakla aktivno učešće građana i povećala svijest o važnosti filantropije.

Više informacija na linkovima ispod:

https://www.facebook.com/share/v/XX37fChMziiiDQRC/?mibextid=qi2Omg&mibextid=qi2Omg

https://www.facebook.com/share/d1MckQCzBvEFRKNa/?mibextid=WC7FNe

#DaniFilantropije, kao sedmica podizanja svijesti o filantropiji je dio kampanje #LjudiFilantropskogSrca“, koja se sprovodi sa ciljem podizanja svijesti o važnosti njegovanja filantropije i kulture darivanja za razvoj civilnog društva u BiH, koje podržava Vlada SAD-a putem USAID aktivnosti Snaga lokalnog Naša zajednica je naša odgovornost, koju implementira Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku lokalnih partnera.