Amra Smriko –

pravnica po struci, aktivistica po životnom opredjeljenju

 

Rođena Dobojka, a od 1992. godine živi i djeluje u Zenici. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Nakon završetka fakulteta položila pravosudni i advokatski ispit. Radila u pravosuđu, upravi, privredi a njoj najdraže radno iskustvo stekla radeći u organizacijama civilnog društva. Više od 5 godina djelovala pri servisu za pružanje besplatne pravne pomoći građanima/kama. Edukatorica je iz oblasti zaštite ljudskih prava. Autorica više stručnh mišljenja i komentara na pozitivne pravne propise te više priručnika iz oblasti različitih oblasti prava. Strastvena planinarka i ljubiteljica prirode. Njena vizija zajednice su sretni ljudi usmjereni jedni na druge. Želi da Zenica (p)ostane prepoznatljivo mjesto po planinarskim avanturama u potrazi za bosanskim ljiljanom.

Zerina Čolaković –

dipl. ekonomistica po struci, entuzijastica po usmjerenju i aktivistica po opredjeljenju.

 

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zenici, smjer Menadžment preduzeća. Vlasnica je porodičnog biznisa i kreatorka brenda Kidotent. Edukatorica je iz oblasti pisanje biznis planova.

Trenutno obnaša funkciju direktorice marketinga i razvoja u bh. kompaniji te živi san da malim koracima učestvuje u jačanju pozicije bh. brendova i doprinosi izgradnji bolje Bosne i Hercegovine. Njena vizija je bolja Zenica danas, jača Bosna i Hercegovina već sutra jer sve kreće od našeg komšiluka. Ne možemo se smatrati neodgovornim jer za sve nas, vrijeme je sada.

Lejla Mehica Kadrić –

diplomirana inžinjerka Komunickasijskih tehnologija 

 

Lejla Mehica Kadrić diplomirana je inžinjerka Komunikacijskih tehnologija, a zvanje je stekla na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu. Sa svojom porodicom živi u Zenici.

Lejla je dugogodišnja aktivistica u različitim udruženjima te više od 15 godina aktivna članica Saveza izviđača Grada Zenica. Trenutno obnaša ulogu predsjednice Saveza izviđača Zeničko-dobojskog kantona.
U poslovnoj sferi lejla je usmjerena na marketing i menadžment. Trenutno je zaposlena kao Brand Manager u jednoj od vodećih prehrambenih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Lejla je jedna je od članica osnivačkog tima Lokalne fondacije Zenica. Kako navodi, motiv za veći društveni angažman kroz Lokalnu fondaciju Zenica joj je stvaranje uvjeta za realizaciju građanskih ideja i inicijativa koje imaju za cilj stvaranje novog imidža Zenice kao kulturnog, sportskog, univerzitetskog i turističkog centra za sve ljude, posebno njene sugrađane Zeničane.

Belma Heleg –

diplomirana inžinjerka

 

Belma Heleg je rođena Zeničanka. Zvanje diplomirane proizvodne inženjerke stekla je na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici. Sa porodicom živi ii djeluje u svojoj Z(j)enici.

Belma je učesnica brojnih seminara i radionica, a rado izdvaja: ABF Arbetarnas Bildningsförbund Sweden (kursevi za jezike i računarske programe); AmCham BiH (American Chamber of Commerce in BiH) – Job Lab – IT vještine; Nahla – centar za edukaciju istraživanje Sarajevo – Lično i profesionalno usavršavanje Edukacije, i kreativne radionice; Knjiga – Izvor Zenica – Razvoj Implementiranja produktivnih navika, Žene za Žene International Sarajevo.

Smatra se jako odgovornom, humanom, dinamičnom i komunikativnom osobom.

Svjesna da njeno djelovanje kao pojedinke u zajednici teže proizvodi promjene, presudilo je da se aktivira u Lokalnoj fondaciji Zenica. Belmine sugrađanke, članice Lokalne fondacije Zenica, koje su akademske građanke, jako ambiciozne, odvažne i ostvarene osobe te društveno aktivne u različitim segmentima društva dodatno su je motivirale da se društveno angažira u svom gradu.

Belma podržava sudjelovanje građana u kreiranju ambijenta u lokalnoj zajednici. Smatra da svaki građanim svojim zalaganjem, sposobnostima, te voljom i željom može doprinjeti realizaciji ideja u svom komšiluku, ulici ili mjesnoj zajednici. Na taj način postaće dio zajednice i biti kreator uspješne priče, što izaziva osjećaj ponosa kod svakog čovjeka.

Azra Ganić –

Profesorica razredne nastave

 

Azra Ganić rođena Dobojka, ali veći dio života sa porodicom živi u Zenici. Na Pedagoškom fakultetu u Zenici dobila je zvanje profesorica razredne nastave. Danas radi u Osnovnoj školi „Meša Selimović“ u Zenici.

Bogato radno iskustvo sticala je u javnim i privatnim obrazovnim ustanovama. Također, radila je i u Montessori vrtiću sa djecom od jaslica do predškolske dobi te Prvoj osnovnoj montessori školi.

Završila edukaciju iz Montessori pedagogije u Zagrebu (Hrvatska) i Gracu (Autrija) u trajanu od dvije godine. Stečena znanja i vještine rado primjenjuje i danas u radu sa svojim učenicima.

Mnogo voli svoj posao koji je čini sretnom, maštovitom, kreativnom, ispunjenom. Rado pohađa radionice koje joj pomažu u radu s djecom. Članica je mnogih udruženja te učesnica u realizaciji brojnih projekata, posebno onih koji se tiču ekologije. Njen školski dosije ispunjen je brojnim diplomama, certifikatima i uvjerenjima.

Odgoj i obrazovanje djece jako je odgovoran posao, pa shodno tome potiče je i na odgovornost prema zajednici. Svoje učenike smatra svojom inspiracijom za sve što uspijeva ostvariti. Da se ponovno rodi opet bi bila „ UČITELJICA“.

Sestra Amra motivisala ju je da postane dijelom Lokalne fondacije Zenica. Pored toga, dodatna snaga su joj ostale članice Lokalne fondacije Zenica, koje su energične, ambiciozne, odlučne i spremne kreirati promjene u svojoj zajednici i svom gradu.

Azrin moto za uspjeh je latinska izreka „Čovjek čovjeka pomagati treba!“