Edukativna radionica prve pomoći za djecu vrtićke dobi

Lokalna fondacija Zenica – Fondacija našeg kraja

Dec 26, 2023

Neformalna grupa “Spasioci” započela je sa realizacije projekta “Obuka prve pomoći”, a koji je podržan na Drugom konkursu za podršku lokalnim idejama i inicijativama sa 1.200,00 KM.

Svjesni činjenice da se vrlo često susrećemo sa situacijama kada je potreban neki vid medicinskog zbrinjavanja povrijeđenih osoba kao i potrebe širenja svijesti da prvu pomoć može pružiti svako, a ne samo medicinsko osoblje, ljudi okupljeni oko Neformalne grupe “Spasioci” fokusirani su na provođenje niza edukativnih radionica sa mladima, od vrtićke dobi, osnovne i srednje škole do studenata na fakultetima.

U saradnji sa Gorskom službom spašavanja Zenica održali su svoju prvu edukativnu radionicu sa malšianima iz zeničkog Obdaništa “Sindibad”. Na prilagođen način djeci je praktično pokazano kako pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi, kako previti ranu, koga pozvati kada je neko povrijeđen. Vježbe su obogatile životno praktične vještine mališana, a mališani su zauzvrat spasiocima nacrtali crteže na kojima su prikazali kako oni pružaju prvu pomoć.

Neformalna grupa “Spasioci” u novoj 2024. godini nastavlja svoj rad sa mališanima kroz promociju volonterskog rada i održavanje edukativnih radionica iz prve pomoći.