Koncert Hora “Art sonore” “Sevdalinka u višeglasju”

Lokalna fondacija Zenica – Fondacija našeg kraja

Dec 8, 2023

U četvrtak 07.12.2023. godine u punoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici u izvođenju mješovitog kamernog hora “Art sonore” a pod dirigentskom palicom profesora Sajida Jusića izveden je koncert „Sevdalinka u višeglasju“. Koncert je podržala Lokalna fondacija Zenica na svom Drugom konkursu za podršku lokalnim idejama i inicijativama.

Pod dirigentskom palicom maestra Sajida Jusića Hor “Art sonore” se prvim solističkim koncertom predstavio zeničkoj publici. Iako pjevaju sve žanrove, ovoga puta izveli su 16 sevdalinki. Radi se o jedinstvenom projektu u akapela izvođenju članova hora koji čine uglavnom prosvjetni radnici Zenice. Željeli su da vide kako će publika prihvatiti pjesme uz koje su odrastali s novim aranžmanima u a cappella izvođenju, odnosno bez instrumenata.

“Mi smo željeli da vidimo kako će to u praksi da izgleda, kako će publika da prihvati te naše izvedbe, naše aranžmane. I vidimo da je to sve jako lijepo, da je publika zadovoljna, onda smo i mi zadovoljni i baš smo sretni da je sve prošlo u najboljem redu“, kazao je Jusić.

Kamerni mješoviti hor Art Sonore počeo je rad prije nepune dvije godine. U ovoj godini učestvovali su na najznačajnijim međunarodnim horskim takmičenjima osvojivši brojne nagrade. A u oktobru su osvojili srebrenu medalju u Herceg-Novom.

Svoj doprinos koncertu dao je i Zeničanin Boško Jović, jedan od najpoznatijih bh. gitarista, čiji je fokus posljednjih godina na izvedbi tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine.

„Osjećaj je poseban, nastupao sam u ovoj sali Bosanskog narodnog pozorišta kao učenik osnovne muzičke škole i puno koncerata, puno lijepih druženja pamtim iz ovog prostora i nekako zadovoljstvo mi je biti večeras tu sa svojim prijateljima iz hora i pred zeničkom publikom“, kazao je on.

Realizaciju ideje “Sevdalina u višeglasju” pored Lokalne fondacije Zenica podržalo je i Bosansko narodno pozorište Zenica, Radio-televizija Zenica, Empres doo Zenica te mnogi sugrađani doniranjem novca i usluga neophodnih za pripremu i izvođenje ovog koncerta.