Razmjena znanja, iskustava i naučenih lekcija – studijska posjeta Lokalnoj fondaciji Niš u okviru WBF MOVE GRANTS 2023

Lokalna fondacija Zenica – Fondacija našeg kraja

May 12, 2024

Krajem mjeseca aprila članica Lokalne fondacije Zenica, Amra Smriko bila je u studijskoj posjeti Lokalnoj fondaciji Niš. Studijska posjeta realizovana je u okviru MOVE GRANTS 2023 programa podrške pojedincima kojeg finansijski podržava Western Balkans Fund.

Cilj studijske posjete bio je razmjena znanja, iskustava i naučenih lekcija između Lokalne fondacije Niš – registrovane lokalne fondacije koja nekoliko godina djeluje u zajednici i Lokalne fondacije Zenica – fondacije u osnivanju.

U okviru posjete realizovani su sastanci sa timom fondacije, sa članovima Upravnog odbora, Selekcionog odbora, te sa predstavnicima udruženja i neformalnih grupa koji su uz podršku fondacije realizovali građanske ideje u zajednici. Osim međusobne razmjene znanja u prikupljanju sredstava u zajednici i organizovanju fandrejzing događaja, fondacije su razmijenile i neke naučene lekcije tokom rada u zajednici, a koje se odnose na pripremu i realizaciju konkursa za podršku, mentorske uloge podržanim idejama, saradnje sa lokalnom zajednicom.

Kao opredjeljenje za dalji zajednički rad te razvijanje lokalnih fondacija na području Zapadnog Balkana, lokalne fondacije potpisale su Memorandum o saradnji. Memorandum se temelji na zajedničkom radu na uspostavljanju formalne mreže lokalnih fondacija na Zapadnom Balkanu.

Posjeta Nišu bila je prilika i za upoznavanje ovog grada, njegove turističke i kulturne ponude te zajednice u punom smislu riječi.

Također, ovo je bila prilika za susret i upoznavanje grantija u okviru MOVE GRANTS programa, a prijateljstvo i saradnju započele su Amra i Tanja Dimitrijević, Nišlijka, koja je svoj projekat realizovala na Kosovu.

Program grantova za mobilnost posvećen pojedincima (WBF MOVE GRANTS) je jedan od programa Western Balkans Fund-a, i ima za cilj da podstakne veze između ljudi (people-to-people).  Podržava pojedince iz regiona u njihovom ličnom i profesionalnom razvoju kroz pružanje sredstava za istraživanje regiona i novih perspektiva. Također, podstičite ih da izađu iz svoje zone komfora, prihvataju raznolikost i razvijaju regionalni način razmišljanja. 

Fond za zapadni Balkan (WBF) je međunarodna organizacija sa sjedištem u Tirani, Albanija, koju su osnovale vlade Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. Njegovo osnivanje, kao sveobuhvatne inicijative u regionalnom vlasništvu, smatra se jasnim znakom novog duha saradnje koji pušta korijenje na Balkanu. WBF ima za cilj promovisati saradnju i zajedničke vrijednosti između građana, civilnog društva i međuljudskih kontakata, osiguravanjem sredstava za male i srednje projekte.