Širenje pokreta lokalnih fondacija – posjeta lokalnih fondacija i inicijalnih grupa iz Srbije

Lokalna fondacija Zenica – Fondacija našeg kraja

May 11, 2023

Druga sedmica mjeseca maja bila je rezervisana za posjete lokalnih fondacije i incijalnih grupa iz Srbije u okviru programa „Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!“.

Nakon posjete Fondaciji Kapetan u Sarajevu, predstavnici Lokalne fondacije Niš, Lokalne fondacije Pančevo, Lokalne fondacije Stara Pazova te predstavnici inicijalnih grupa Rasinskog okruga i Smedereva posjetili su Zenicu i Lokalnu fondaciju Zenica.

U prostorijama fondacije u Centru za mlade, predstavljen je rad fondacije u zajednici, uspjesi, izazovi i naučene lekcije. Za sve goste Neformalna grupa „Komisija za socijalna pitanja Mjesne zajednice Jalija“ pripremila je izložbu radova nastalih u okviru realizovane ideje „Zdravo starenje“. Druženje je nastavljeno posjetom informativnom panelu na Kamberovića polju koju ideju je realizovala Neformalna grupa „Ze MTB“, a potom je Udruženje „Škola fotografije“ predstavilo način realizacije svoje ideje „Fotografije zeničkih skulptura“. Kiša i nevrijeme nisu spriječili goste da posjete Sovinu šumsku učionicu na lokalitetu Smetova, koju je realizovala Neformalna grupa „Mali planinari“.

Obzirom da je većina gostiju bila po prvi puta u Gradu Zenica, Lokalna fondacija Zenica je u saradnji sa Afanom Abazovićem, turističkim vodičem Afantour upriličila i turistički obilazak grada. Goste je posebno impresionirala arhitektura iz socijalističkog perioda.

Gosti u nakon posjete Zenici nastavili svoj put u Tuzlu gdje su posjetili Fondaciju tuzlanske zajednice te Bijeljinu, posjetivši Lokalnu fondaciju Bijeljina.