„Sovin šumski bonton“ – predstavljena prva zenička slikovnica

Lokalna fondacija Zenica – Fondacija našeg kraja

Mar 16, 2023

U povodu Dana Grada Zenica, u prostorijama Gradske biblioteke Zenica upriličeno predstavljanje slikovnice za djecu „Sovin šumski bonton“, autorice, Zeničanke, Nisvete Kozlić. Nakon knjige „Leptiri, priče o nevidljivim krilima“ koja je inspirisana životom dječaka Ismaila Zulfića, koji je rođen bez ruku, „Sovin šumski bonton“ je druga knjiga autorice Kozlić. Ova knjiga za djecu, kroz savjete mudre Sove poziva i djecu i odrasle na odgovorno ponašanje u prirodi, i životu.

O knjizi su govorile autorica Nisveta Kozlić, recenzentica Merima Handanović, ilustratorica Selma Spahić, na pedagoško-odgojni apekt osvrnula se Emina Sarić-Krajišnik dok je Amra Smriko, ispred Lokalne fondacije Zenica govorila o značaju ove knjige za djecu i za lokalnu zajednicu, a koja je proizašla iz građanske inicijative jedne neformalne, ali društveno odgovorne grupe građana Zenice.

U okviru podrške ovoj ideju odšampano je 100 primjeraka slikovnice, a ista je i registovana pri Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine. Svi primjerci slikovnice će biti donirani u zajednici. Ove prilike autorica Nisveta Kozlić, obzirom da je i sama odgajateljica u vrtiću, uručila je primjerke „Sovinog šumskog bontona“ svim zeničkim javnim i privatnim vrtićima, kako bi se mališani upoznali za savjerima mudre Sove i od najranijih dana naučili odgovornom ponašanju u prirodi.

Umjetničku notu događaju posebno je dao nastup učenika Muzičke škole Zenica te nastup malih planianra, polaznika vrtića „Sindibad“, koji su publici recitovali odlomke iz „Sovinog šumskog bontona“.

Slikovnica „Sovin šumski bonton“ nastala je u okviru projekta „Sovina šumska učionica“ koji realizuje Neformalna grupe „Mali planinari“. Ideja je podržana od strane Lokalne fondacije Zenica  sa 2.000,00 KM.