Sovina šumska učionica – prva eko učionica u Gradu Zenica

Lokalna fondacija Zenica – Fondacija našeg kraja

May 6, 2023

U subotu  06. maja 2023. godine na platou kod izviđačkog doma na Smetovima otvorena je Sovina šumska učionica, prva eko edukativna učionica u Gradu Zenica, namijenjena najmlađim sugrađanima, djeci predškolskog i školskog uzrasta, ali i odraslima kao podsjetnik na odgovorno ponašanje u prirodi.

“Vatru u šumi nikad ne pali, al’ kad moraš, potrudi se na napraviš kružić mali. Kamenčiće ti poredaj u veći ili manji krug, pa ćeš tako spriječit požar i postat šumin drug.”

Događaj otvaranja učionice zamišljen je kao porodičan dan djece i roditelja, djedova, nana, rodbine  i prijatelja, svih sugrađana koji vole i poštuju prirodu. Više od 500 sugrađana bilo je na otvaranju učionice, a istu su svečano otvorili mali planinari, djeca vrtićke dobi Obdaništa “Sindibad”, koji su i dio Neformalne grupe Mali planinari, čiju je ideju Lokalna fondacija Zenica podržala na Prvom konkursu sa 2.000,00 KM.

Prijateljsko Planinarsko udruženje Azimuth 135 Zenica tog dana organizovalo je i pješečki planinarski pohod iz sela Babino preko Smetova do Zenice. Kolona planinara stigla je na otvaranje učionice, a nakon toga planinarski vodič, Afan Abazović održao je čas u prirodi, te govorio o benefitima planinarenja, posebno najmlađih.

Poslije edukativnog časa održana je najveća zabava u gradu. Balonko i Vila zabavljali su djecu uz ples, igru, modeliranje balona, facepainting. Na taj način ostvarena je saradnja dvije neformalne grupe podržane na Prvom konkursu. Naime, Neformalna grupa Balonko i Vila sa svojom idejom „Zabava za najmlađe“ podržana je od strane Lokalne fondacije Zenica sa 550,00 KM na Prvom konkursu, a otvaranje eko učionice bilo je idealna prilika za organizovanje zabave za djecu.

Članovi udruženja Interventna spasilačka služba Zenica također su bili sudionici na otvaranju Sovine šumske učionice. Pobrinuli su se za bezbijedno korištenje adrenalinskog parka za sve mališane.

Zabava i druženje mališana, roditelja, odgajatelja i sugrađana trajala je do kasno poslijepodne. Igre, smijeha, radosti i pozitivne energije nije nedostajalo, a da niko ne ostane gladan i žedan pobrinuli su se roditelji djece  Obdaništa “Sindibad”.