Zajedno u širenju dobrog u zajednicama! – Lokalne fondacije potpisale Memorandum o saradnji

Lokalna fondacija Zenica – Fondacija našeg kraja

Apr 26, 2024

U okviru studijske posjete, lokalne fondacije Zenice i Niša učvrstile su svoju saradnju kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji. Ranije uspostavljena saradnja sada je unaprijeđena i ima za cilj jačanje međusobnih odnosa, stvaranje partnerskih odnosa sa drugim lokalnim fondacijama, razvijanje kulture davanja, podsticanje građanskog aktivizma, promovisanje transparentnog i odgovornog djelovanja i izvještavanja te na koncu stvaranje mreže lokalnih fondacija na području Zapadnog Balkana.

Dogovoreno je da će lokalne fondacije u budućnosti provoditi zajedničke projekte, razmjenjivati znanja i resurse te finansijski podržavati lokalne ideje i inicijative.

U povodu potpisivanja Memoranduma o saradnji održan je sastanak sa osnivačem i članom Upravnog odbora Lokalne fondacije Niš, Nenadom Stojanovićem. Razgovarano je o ulozi i značaju Upravnog odbora u djelovanju lokalne fondacije u zajednici, a posebno u dijelu prikupljanja sredstava i širenju pozitivne lokalne priče.

Organizovana je posjeta nekim od podržanih građanskih inicijativa. Najprije posjeta muralu posvećenom slavnom niškom i jugoslovenskom bokseru, Dragiši Stankoviću – Čeliku, a potom i Dedinoj garaži, mjestu posvećenom stvaranju veza djece i roditelja sa prirodom, kroz različite kreativne radionice, čitanje knjiga, vrtlarenje.

Posebno raduje da su uspostavljene nove prijateljske veze između grantija programa #MOVEGRANTS2023, sa dragom Tanjom Dimitrijević, Nišlijkom koja je svoju ideju “Good morning from Kosovo”, u okviru navedenog programa, realizovala na Kosovu.