Zenička zajednica slavi filantropiju

Lokalna fondacija Zenica – Fondacija našeg kraja

Oct 26, 2023

U četvrtak, 26.10.2023. godine u večernjim satima u ugodnom ambijentu Ekrana, Lokalna fondacija Zenica upriličila je druženje sa društveno odgovornim građanima, podržavateljima i donatorima, lokalnim kompanijama i biznisima, medijima.

Povod druženja bilo je predstavljanje zeničkoj zajednici 8 podržanih ideja na Drugom konkursu za podršku lokalnim idejama i inicijativama. Ovoga puta podržana su četri udruženja građana i četri neformalne grupe građana.

  1. NG Team Alpha – Uređenje prolaza Maršala Tita 20 (javni prostori) – 1.210,00 KM
  2. UG Stijene Klopče – Proljetne igre Klopče 2024 (sport) – 2.000,00 KM
  3. NG Spasioci – Obuka prve pomoći (obrazovanje) – 1.200,00 KM
  4. UG SRK Ljiljan – Postavljanje informativnih tabli u parku Klopačke stijene (očuvanje životne sredine) – 700,00 KM
  5. NG Mještani Gornje Zenice – Radionice izrade narodnih nošnji (kultura) – 1.550,00 KM
  6. UG Sportska škola – Škola skijanja za djecu (sport) – 2.000,00 KM
  7. NG Bare Drivuša – Nabavka solarnih uličnih lampi (javni prostori) – 1.500,00 KM
  8. UG Ansambl Art Sonore – Koncert sevdalinke (kultura) 2.000,00 KM

U narednih 6 mjeseci ovi društveno odgovorni Zeničani i Zeničanke realizovaće ideje koje su značajne za širu društvenu zajednicu i ostavljaju trajnu vrijednost zajednici. Sprovođenjem ovih ideja u zajednicu će biti vraćeno više od 12.000,00 KM koje je Lokalna fondacija Zenica u ranijem periodu kroz različite aktivnosti prikupila u zajednici.

Predstavnici podržanih projekata govorili su o svojim idejama, planu realizacije te koristima za zajednicu, dok su članovi Selekcionog odbora podijlili iskustva i izazove u procesu izbora 8 najboljih ideja od pristiglih ukupno 55 na Drugi konkurs.

Ovaj događaj bio je prilika i da se predstave iskustva i izazovi Lokalne fondacije Zenica u radu sa zajednicom, proces prikupljanja novca u zajednici, ostvarivanja partnerske saradnje sa kompanijama,  lokalnim institucijama i medijima u zajednici.

Druženje u čast filantropije, volonterizma i širenja dobrog u zajednici nastavljeno je uz lokalni muzički band Steet Duo.