Zenički đir – turistički obilazak Grada Zenica

Lokalna fondacija Zenica – Fondacija našeg kraja

Mar 18, 2023

U povodu 587. rođendana Grada Zenica, Lokalna fondacija Zenica u saradnji sa „Afantour“ i Afanom Abazovićem, certificirnim turističkim vodičem poklonila je turistički obilazak grada svim sugrađanima, ali i turistima i posjetiteljima našeg grada.

Mjesto okupljanja bilo je na poznatom zeničkom mjestu  „Kod sata“, odakle se grupa uputila prema Kamenom spavaču, Konjskoj česmi, Hadžimazića kući, Čaršiskoj džamiji, a potom je kretanje nastavljeno  prema Muzeju Grada Zenica, zeničkoj sinagogi, Kamenom mostu, pa kroz glavno gradsko šetalište do administartivnog centra na Trgu BiH. Učesnici đira obišli su i pravoslavnu i katoličku crkvu, a usput su čuli brojne zanimljive činjenice o Zenici i Zeničanima: ko je donirao lipe u drvoredu na glavnoj gradskoj šetnici, zbog koga je izgrađena Konjska česma, zanimljivosti o muralu Čelikovih nogometaša, značenje elemenata na Grbu Grada Zenica, kakve veze ima bazga sa imeneom „Zenica“, zašto je svakog mjeseca  svirala sirena u gradskom parku kod Muzičke škole, gdje je stanovala Selma Borić koju je opjevalo „Bijelo dugme“ u pjesmi „Selma, ne naginji se kroz prozor“. Turistička avantura završenja je na Bilinom polju, u parku Kulina bana gdje su učesnici čuli više o srednjovjekovnoj Bosni i bosanskim banovima i kraljevima.

Bila je ovo prilika da se pokažu turistički potencijali našeg grada ali i da svi ponešto naučimo o svojoj zajednici, kako bismo je više voljeli i čuvali.